Sinterklaas cupcakes

Sinterklaas is weer in het land, reden om de keuken in te duiken. En wat is nou leuker dan cupcakes maken met je kind(eren). Cupcakes kun je maken via een recept met zelfrijzend bakmeel, suiker, roomboter en eieren of makkelijk met een pakje van dr. Oetker. Ik gebruik zelf altijd graag de bakmixen van Funcakes. Op internet zijn wel honderden verschillende recepten te vinden. Me dochter en ik hebben gekozen voor cupcakes met speculaaskruiden. De geur laat je het water uit je mond lopen. We decoreren de cupcakes met marsepein. We maken zelf pietjes, wortels, cadeautjes en de staf van sinterklaas. Tegenwoordig kun je bij de supermarkt gekleurde marsepein kopen in kleine hoeveelheden. Je kunt van alles aanschaffen om cupcakes te maken en decoreren, maar voor thuis gebruik heb je niet veel nodig. Met de doodgewone spullen uit je keukenkastjes kom je al heel ver. We drukken marsepeinen rondjes uit met een limonadeglas, we snijden de mutsjes en veren uit met een scherp mesje en haar maken we met de knoflookpers.

Wat hebben we nodig?
* Bakblik voor de cupcakes
*
12 baking cups
*
250 gram cupcakesmix (funcakes)
*
3 eieren
*
125 gram roomboter
*
3 theelepels speculaaskruiden
*
Chocoladepasta of speculoos
*
Diverse kleuren marsepein
*
Scherp mesje (aardappelschilmesje)
*
Ronde uitsteker of een limonadeglas
*
Deegroller
*
Poedersuiker

Hoe maken we het?
We beginnen met het bakken van de cupcakes volgens het recept op de verpakking. Als alle ingrediënten gemixt zijn spatel we 3 theelepels speculaaskruiden erdoorheen. Doe de bakingcups in het bakblik, je vult de bakingcups tot 2/3 met het beslag. (Een ijsschep in de la? Ideaal om je baking cups te vullen) Terwijl de cupcakes in de oven staan begin je alvast aan de decoratie.

Steek 12 rondjes uit van verschillende kleuren marsepein. (De marsepein blijft niet plakken als je wat poedersuiker uitstrooit op je aanrecht/placemat) Je maakt diverse figuren voor op cupcakes. De kinderen kunnen hier ook meehelpen. Laat ze een stukje gele marsepein uitrollen zodat je hier een staf van kunt maken. Met een bruin rondje maak je heel eenvoudig een zwarte piet. Rol 2 witte balletjes en druk deze plat, rol daarna 2 kleinere zwarte balletjes en druk deze plat op het witte bolletje. Dit zijn de ogen van de piet. De muts, veren en kraag creëer je door het uitrollen van marsepein en daarna snij je de vorm van de muts uit en van een andere kleur de veer. Met een scherp mesje maak je het reliëf van een veer erin. De mond maak je door een klein stukje rood marsepein in je hand te rollen. De neus maak je door een klein bruin balletje te rollen. Met de knoflookpers maak je het haar van de piet. Het marsepein kun je vastplakken met een beetje water. De cadeautjes maak je door eerst een balletje te draaien die je daarna met je handen in een vierkant of rechthoek drukt, je kan dit ook snijden. Je rolt een stukje marsepein uit op je placemat en hiervan maak je een lintje/strikje. Een wortel maak je door een balletje te rollen in de vorm van een kegel, klein stukje groen aan de bovenkant en met een mesje maak je streepjes in de wortel. Met een stuk rood marsepein wat je plat maakt maak je het dak, dit doe je door een stuk marsepein te snijden in de grote die je wilt. Met een mesje snij je de strepen/patroon van het dak erin.

Als je alle marsepeinen rondjes heb gedecoreerd en je cupcakes zijn afgekoeld, smeer je een klein beetje chocoladepasta of speculoos op de cupcakes. Je druk voorzichtig de gedecoreerde rondjes op de cupcakes en klaar ben je!

Heel veel bakplezier!

Recept sinterklaas cupcakes
sinterklaas cupcakes

0 reacties op “Sinterklaas cupcakesVoeg die van jou toe →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *