Kerstkoekjes

Sinterklaas is weer terug naar Spanje, en de donkere dagen voor kerst staan weer voor de deur. Om deze dagen gezellig te maken halen we de kerstboom in huis, hangen we de kerstballen op, versieren we de boom met lichtjes en gaan we heerlijke kerstkoekjes bakken. We maken 2 verschillende koekjes met het basisrecept vanillekoekjes. We maken ronde koekjes, de één versieren we als sneeuwpop en de ander als een rendier.

Wat hebben we nodig?
(Recept voor ongeveer 20 koekjes)
*
225 gram roomboter
*
150 gram witte basterdsuiker
*
1 zakje vanillesuiker
*
1 eidooier
* 280 gram bloem
*
Snufje zout
*
Bakplaat met bakpapier
*
Deegroller
*
Ronde uitsteker
*
Dr. oetker cookie icing
*
Dr. Oetker rode decoreerstift of rode smarties
* Dr. oetker chocoladestiften
*
Klein stukje oranje marsepein

Hoe maken we het?
We beginnen met het bakken van de koekjes. Mix de boter, witte basterdsuiker en vanille suiker tot een romig mengsel. Voeg de eidooier toe en mix dit er goed doorheen. Je voegt de bloem toe en een snufje zout. Dit kneed je door totdat het een stevige massa is. Maak van het deeg een bal en wikkel het in huishoudfolie. Leg dit in de koelkast. Na een uur haal je het deeg uit de koelkast. Strooi wat bloem op je aanrecht of placemat en rol dit uit naar gewenste dikte van je koekjes. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Steek de koekjes uit met een ronde uitsteker en leg deze op de bakplaat. Zorg voor voldoende ruimte tussen de koekjes ze kunnen iets uitlopen. (Om uitlopen van je koekjes iets tegen te gaan voeg je 20 gram bloem extra toe aan het recept) Je bakt de koekjes op 180 graden ongeveer 15 minuten. Als de koekjes klaar zijn laat je deze goed afkoelen voordat je ze decoreert.

De rendieren maken we als volgt. Gebruik hiervoor de donkere kleur van de chocoladestiften, deze kneed je 1 minuut. Je drukt gelijkmatig in de tube voor het beste resultaat. We beginnen met het gewei van de rendier. Daarna maak je 2 stipjes wat de ogen zijn. De neus kan je maken door een klein beetje chocolade op het koekje te doen en daar de rode smartie op vast te drukken. Of je maakt de neus door met een rode decoreerstift een rondje te maken. En klaar is rudolf de rendier!

We gaan nu de overige koekjes als sneeuwpop decoreren. Het gehele koekje bedekken we met cookie icing. Ideaal bij de verpakking zit een spuitmondje waardoor je makkelijk de icing aanbrengt op het koekje. Het zakje kneed je 1 minuut en bevestigt de spuitmond op het zakje. Je spuit eerst een lijn langs de rand en daarna vul je het koekje op met de icing. Je maakt de icing glad door met een vochtig kwastje het geheel glad te maken. De mond maak je met een rode decoreerstift of met de donkere chocoladestift. Met een donkere chocoladestift maak je de ogen en de hoed. Rol wat oranje marsepein in de vorm van een wortel/neus en bevestig dit op het koekje. De puntjes van de decoreerstift en chocoladestift kun je voorzichtig aandrukken met het kwastje. Als de icing opgedroogd is spuit je de wenkbrauwen boven de ogen met de icing. En zo is je sneeuwpopkoekje ook klaar.

Heel veel bakplezier!

recept kerstkoekjes
recept kerstkoekjes

0 reacties op “KerstkoekjesVoeg die van jou toe →

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *